Група "Світлячок". 2023-2024 н.р.

Які чудові українські діти…
Бо в їхніх душах сонечко живе!
А в кожнім серці є любов і ласка,
Та щира і велика доброта.
Живе у душах дивовижна казка,
І людяність звичайна і проста.
😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
Тема тижня: "Яблунька весняна для дітей розквітла"
(15.04.24-19.04.24)
Цього тижня дітки у весняному садку "побували". Вони пригадали назви плодових дерев, які там ростуть. Побачили, як квітнуть вони весною. Дізналися малята і про те, що на місці квіточок згодом зав'яжуться і виростуть яблука, груші, вишні. Збагатився їх словниковий запас відповідно теми. Граючи в сенсорні ігри діти знаходили і показували великі і маленькі дерева, визначали їх кількість (одне, багато). Вправлялись в розрізненні кольорів (білий, рожевий, червоний). Також малюки намалювали гарні біло-рожеві квіти на яблуневій гілочці. А ще навчились розказувати разом з дорослим короткий віршик та пограли у веселу музичну гру "Навесні".
Тема: "Буду мамі помагати, посуд гарно розставляти"
(11.03.24 - 15.03.2024)
На цьому тижні діти ознайомились з посудом, його назвами, призначенням. На заняттях вони вчились розподіляти посуд за цими ознаками; на ліпленні дітки покращували набуті навички роботи з пластиліном, а саме - розплющували шматочки, розкачували палички і з'єднували деталі. В іграх діти закріплювали вміння класифікувати посуд за призначенням, групували предмети посуду за кольором. На художній літературі вчили потішку і закріплювали назви столового посуду. Розважали дітей ритмічні та музичні вправи.
Тема тижня: "Скоро сонечко пригріє - потечуть струмочки"
(26.02.2024-01.03.2024)
На цьому тижні діти засвоювали поняття про сезонні зміни, вчились розрізняти ознаки зими і весни, ліпили з пластиліну бурульки, закріплюючи вже набуті навички роботи. На художній літературі вчили вірш за допомогою мнемотаблиці "Що з весною настає". Дидактичні ігри допомогли малюкам запам'ятати про зміни в природі і природні явища взимку і навесні. Дітки грали і весело рухались на музичних і фізкультурних заняттях.
Тема: "Про сріблясту рибку та чарівну квітку"
(12.02.24-16.02.24)
Діти ознайомились із будовою тіла рибки, її харчуванням, умовами проживання. З пластиліну ліпили рибку, закріплюючі форми її тіла. Малюків  познайомили з будовою рослин, доглядом за ними, викликаючи у них бажання піклуватись про живу природу у себе вдома. Також вчили вірш "Кімнатні квіти", ще раз зробивши акцент на піклуванні та догляді за квітами. Під веселу музику діти виконували фізкультурні і музичні вправи.
👦👧👦👧👦👧👦👧
Тема: "В небі літак, а в морі пароплав"
(05.02.24-09.02.24)
На цьому тижні діти розширили свої пізнання про види і типи транспорту на прикладі літака і пароплава. Дітям було запропоновано малювання морських хвиль фарбами, в грі повторили поняття один-багато та використовували звуконаслідування звуків транспорту. Діти слухали вірш про маленький літачок, в дидактичних іграх вони повторювали і розрізняли види транспорту, розважались під час музичних та спортивних руханок.
👦👧👦👧👦👧👦👧
Тема тижня: "Про зимуючих птахів - сороку-білобоку та синицю-трудівницю"
(22.01.24 - 25.01.24) 
Діти вчились звуконаслідувати голоси птахів, які мешкають у нас, в дидактичних іграх добирали птахам пару за зображенням, слухали голоси птахів в аудіозапису, знаходили за пір'ячком пташку, добирали їжу для певних пташок. На заняттях малюки малювали зернятка ватною паличкою і пензликом, вчили вірш про годівничку, закріплювали назви зимуючих птахів, поняття "велике-маленьке". Позитивний настрій діткам створювали цікаві спортивні і музичні ігри.
Тема: "Лісові звірята"
(15.01.24-19.01.24)
Дітки пригадали звірят, що мешкають в лісі, а ще дізнались, хто як зимує та як важко деяким тваринам взимку, коли холодно і голодно. У дітей було викликано співчуття та бажання допомогти звірятам. Під час ліплення грибочків малюки закріпили знайомі прийоми розкачування пластиліну та ліплення з нього. Також їм надали можливість поповнити словниковий запас, називаючи звірят; дали поняття "велике-маленьке", "один-багато", вчили орієнтуватись  у просторі, користуючись займенниками "в", "на", "за". Разом вчили вірш "Зайчик і рукавиці", в грі вгадували звірят за їх тінню, грали у веселі спортивні і музичні ігри "Зайчик", Ведмідь і діти".
Тема тижня: "На санчатах з гірки дітвора з'їжджає"
(08.01.24-12.01.24)
На протязі тижня малюки повторили, які зимові розваги бувають та як можна весело розважатися взимку. Вони вчились лагідно промовляти "зимові" слова. Ще діти закріпили прийоми "відщипування" та "розкочування" пластиліну під час ліплення сніговичка. Дорослі ліпили дрібні деталі, а дітки більші. Також були засвоєні поняття "широкий-вузький" та "великий-маленький". Пограли в гру, де прослухали звуки зими: тріск льоду, скрип снігу, вій віхоли, пригадали зимові та літні розваги, послухали цікаву казочку про сніговичка "Смачний носик", де був приклад турботи про звірятко взимку. Протягом днів малятам піднімали настрій веселі руханки під музику.

Тема тижня: "Білий сніг пухнастий падає, кружляє"
(01.01.2024-05.01.2024)
Тиждень дав змогу діткам дізнатись про властивості снігу. Малюки повторили прикмети зими, вчили слова, що характеризують зимові явища. Дітки ліпили із пластиліну сніговичка. Для цього вони відщипували шматочки пластиліну і коловими рухами качали з нього кульки, з'єднували їх між собою. В спільній праці із батьками діти робили частини більшого розміру, батьки - більш дрібні деталі. Також діти розвивали просторове уявлення в дидактичних іграх, слухали вірш "Падав сніг на поріг". Рухливі фізкультурні та музичні вправи сприяли гарному настрою малюків.
Тема: "Ялиночку прикрасимо, в таночку покружляємо"
(18.12.23-22.12.23)
Цей тиждень дав змогу зануритися в атмосферу прийдешніх свят. Всі заняття були дуже цікавими і різноманітними. Діти вчили новорічний вірш, тему новорічної ялинки продовжили у дидактичних іграх, де добирали пару до зображень ялинки, за тінню відгадували іграшку, з пластиліну розкочували кульки і "джгутики" для оздоблення ялиночки, а також складали з трикутників силуети ялинок. Музичні та фізкультурні руханки створювали веселий і святковий настрій.
Тема тижня: "Я печу печу, печу діткам всім по калачу"
(11.12.23-15.12.23)
Матеріали цієї теми ознайомили малят з професією кухаря, предметами посуду, його призначенням. Діти малювали в нетрадиційній техніці (пальчиком), вчились підбирати посуд, необхідний для чаювання. Ще вони розучували потішку "Печу, печу хлібчик" і за допомогою мнемотаблиці закріплювали його. Гарний настрій та емоційний підйом дітям створювали ритмічні спортивні та музичні вправи.
Тема тижня: "Надягла Марічка нові рукавички"
(04.12.23-08.12.23)
На цьому тижні діти ознайомилися з зимовим одягом, вчили правильно його називати, вчили послідовність одягання на зимову прогулянку. Розкочували з пластиліну кульки коловими рухами та оздоблювали рукавичку, переглядали відеоказку "Рукавичка", також активно рухались під музику на музичному та фізкультурному заняттях.
Тема тижня: "Транспорт"
(27.11-01.12)
На цьому тижні діти розширили свої знання і уяви про транспорт, його види, призначення, частини, з яких він складається. Слухали вірш про транспорт, порівнювали поняття "близько-далеко", малювали фарбами дорогу для автомобіля. Музичні та спортивні ігри допомагали діткам зберігати та виражати позитивні емоції.
Тема тижня: "У нашому саду листопад"
(20.11-24.11)
На цьому у тижні ми знов звертались до теми осені і її ознак. Діти повторювали поняття про осінні природні і погодні явища в заняттях з ознайомлення з довкіллям. За допомогою чистомовок промовляли слова, що характеризують осінні явища: дощ, листопад. Вчили вірш, засвоїли поняття великий-менший-маленький на занятті із сенсорики. Малюнки дощових крапель виконували пластиліном. Настрій дітям створювали музичні і фізкультурні заняття під веселу музику.

Тема тижня: "Безпека на дорозі"
(13.11.23 - 17.11.23)
Руху правила єдині знати дітки всі повинні!
На цьому тижні у малюків було знайомство з правилами дорожнього руху, світлофором. За мету було поставлено оволодіння дітьми головними правилами переходу через проїжджу частину вулиці за відповідними сигналами саітлофору та правилами безпеки на дорозі. Діти слухали вірш про світлофор, вчили чистомовки, грали в дидактичні ігри, малювали світлофор на ватних дисках трьома кольорами. На заняттях з фізкультури і музики грали в рухливі ігри і слухали веселу музику.

Тема тижня: "Домашні улюбленці"
(06.11-10.11)
Друзів всіх чотирилапих поопоную обійняти! Цей тиждень продовжив знайомити дітей з тваринами, що живуть поруч, а саме - домашніми улюбленцями. Метою було виховання гуманного відношення до домашніх вихованців, розширення пізнань про утримання, годування, виховання домашніх улюбленців. Діти ліпили з пластиліну бублички для песика, добирали кошики під клубочки того ж кольору для кошенят, вчили цікавий вірш про песика, на музичному занятті та на фізкультурі діти могли весело порухатись разом із кошенятами та песиками.

Тема тижня: "Свійські тварини"
(30.10-03.11)
На цьому тижні діти знайомились із свійськими тваринами: хто вони, де живуть, чим годуються. Закріплювали це засобами дидактичних ігор, вивченням вірша "Лошатко", малюванням паркану для собачки; засвоїли поняття "один-багато". На музичних і фізкультурних заняттях грали в ігри за темою тижня.


Тема тижня: "Фрукти"
(16.10.-20.10)
"Осінь запасає, осінь пригощає"
Цей тиждень ознайомив малюків з темою "Фрукти". Діти добирали плоди до відповідних фруктових дерев, малювали нетрадиційним засобом, а саме штампом з картоплі, яблука. Також дітки запам'ятовували назви фруктів та їх ознаки, форму, колір; вчились називати їх лагідно: грушка, вишенька, яблучко, сливка. Ще діти закріпили форму круг, знаходили овочі і фрукти круглої форми. Потішку "Яблучка червоні" закріпили за допомогою гри з викладанням картинок з яблучками. Активно і ритмічно рухались під веселу музику.

Тема тижня:"Овочі"
(9.10-13.10)
На цьому тижні  малюки дізнались, як багато овочів нам дарує осінь, де вони ростуть, як називаються та виглядають.
Чистомовки допомогли малюкам запам'ятати назви овочів та чітко їх промовляти.
Також дітки визначали ознаки овочів, а саме їх колір, форму та величину.
Вчили дітки прийом розкочування пластиліну прямими рухами.
А ще малюки ритмічно рухались під музичний супровід та грали в музичні ігри.
Тема тижня: "Осінь така мила"
(02.10-06.10)
Тихо осінь ходить гаєм,
Гарна та барвиста.
І червоним, і жовтеньким
Всюди стало листя.

Тема тижня: "Наші іграшки"
(25.09-29.09)
Що розважає і донечку й сина?
Іграшка! Скаже вам кожна дитина.
Іграшка - радість, що бавить і вчить.
Іграшка поруч - і вже й не болить.


Тема тижня: "Моя рідна оселя"
(18.09-22.09)
Хай живе наш рідний дім!
Тепло й затишно у нім.
Тут і тато, тут і ненька,
І Оленочка маленька.


Тема тижня: "Ми охайні малюки"
(11.09.-15.09)
Наші дітки-малюки,
Ліплять мило залюбки.
Під водою ручки миють,
Витиратися уміють.
Люблять воду всі малята,
Як маленькі каченята.


Знайомство відбулося!



Немає коментарів:

Дописати коментар