Група "Світлячок"

Розвиваємось, навчаємось, виховуємось
в умовах сьогодення
2022-2023 н.р.
Тема тижня: "Водойми і їх мешканці"
(22.05-26.05)
Цього тижня дітки переглянули захоплююче пізнавальне відео про мешканців водойм. Розглядаючи рибку малята навчилися називати частини її тіла, давати відповідь на запитання "Що вміє робити рибка?" Граючи в цікаві сенсорні ігри діти добирали рибкам хвостики за кольором, визначали кількість і величину рибок та черепашок, вживаючи слова велика-маленька, одна-багато. Малятам дуже сподобалося ліпити забавних і веселих черепашок, взявши горішок і пластилін. А ще їх зацікавила яскрава "підводна" музична гра, а також прослуховування чудового відео-віршика про мешканців водойм.

Тема тижня: "Українці ми маленькі"
(15.05 - 19.05)
Діти розглянули ляльку в святковому українському одязі та познайомились з елементами українського вбрання (сорочка-вишиванка, віночок тощо). Щоб краще запам'ятати його назви, малята в цікаві ігри пограли: ляльку до свята одягали, за тінню одяг впізнавали та називали. Кольоровими олівцями намалювали дітки яскраві стрічки до барвистого віночка. А ще вони отримали справжнє емоційне задоволення від музичних та художніх творів відповідно теми. Всі ці види діяльності сприяли вихованню у малечі цікавості до народних традицій, поваги до них.

Тема тижня: "Різнобарвні квіточки розпускають пелюстки"
(08.05-12.05)
Тиждень був у нас "квітковий".
Настрій панував чудовий.
Діти переглянули цікаве відео та дізналися більше про весняні квіти. Вони впізнавали і називали кульбабку, тюльпан, показували стеблину, листочки, квітку. Також малюки навчилися вживати в активному мовленні дієслова, даючи відповіді на запитання "Що роблять квіти?" (ростуть, цвітуть, пахнуть); "Що робить дощик, сонечко?". Діти охоче в розвиваючі ігри грали: добирали пелюстки за формою, співвідносили їх за кольором. А ще вони зліпили яскраві кульбабки та послухали чудову казочку "Курчатко та кульбабка".
Тема тижня: "Дивовижний світ комах"
(01.05-05.05)
Діти переглянули цікаве пізнавальне і розвиваюче відео про комах. Малюки впізнавали і називали комашок, звуконаслідували їм, промовляли чистомовки. Маленькі пізнайки розглянули метелика, навчилися визначати і називати частини його тіла. Граючи в сенсорні ігри діти закріпили поняття вгорі-внизу, один-багато, а також вправлялись в розрізненні кольорів. А ще малюки намалювали яскравого жучка-сонечка, ставлячи кольорові відбитки штампами із картоплі та моркви. Також із задоволенням послухали чудовий віршик про метелика та пограли у веселу музичну гру "Жучки".
Тема тижня: "Яблунька весняна для дітей розквітла"
(24.05-28.05)
Цього тижня дітки у весняному садку "побували". Вони пригадали назви плодових дерев, які там ростуть. Побачили, як квітнуть вони весною. Дізналися малята і про те, що на місці квіточок згодом зав'яжуться і виростуть яблука, груші, вишні. Збагатився їх словниковий запас відповідно теми. Граючи в сенсорні ігри діти знаходили і показували великі і маленькі дерева, визначали їх кількість (одне, багато). Вправлялись в розрізненні кольорів (білий, рожевий, червоний). Також малюки зліпили з пластиліну гарні біло-рожеві квіти на яблуневій гілочці. А ще навчились розказувати разом з дорослим короткий віршик та пограли у веселу музичну гру "Навесні".
Тема тижня: "Про безпеку треба дбати"
(17.04-21.04)
У взаємодії з батьками формували у діток елементарне уявлення про небезпечність вогню і те, якої шкоди він може завдати. Також познайомили малечу з важливими правилами дорожнього руху, із призначенням світлофора, його сигналами, їх кольорами. Дізналися діти і про заборонні правила безпеки вдома, в природі, а ще про те, як про себе дбати, щоб бути здоровим. Діти охоче намалювали фарбами яскраві вогники світлофора. Кращому засвоєнню знань з даної теми сприяли цікаві відео, ігри, віршики, ілюстрації. Тиждень видався насиченим і цікавим.
Тема тижня: "Світле свято Великодня"
(10.04.-14.04)
Діти розглянули сюжетні картинки та подивилися пізнавальне відео, з яких дізналися про свято Великодня, про народні традиції його святкування. Малята охоче грали в розвиваючі ігри: потрібні геометричні фігури відшукали та яєчка в яскраві кольори "розфарбували", навчились складати ціле із частин (пасочки, писанки). Також діти чудово прикрасили писанку (площинне зображення яєчка) "смужками" і "крапочками" із пластиліну. А ще вони пограли у веселі Великодні музичні ігри та послухали цікаву казку "Як яєчко писанкою стало".
Тема тижня: "Я і моє тіло"
 (03.04-07.04)
Цікаве пізнавальне відео, яке діти переглянули разом з батьками, допомогло їм зрозуміти, які відмінності є між хлопчиками і дівчатками. Граючи в дидактичні ігри малята називали частини тіла, органи чуття, пригадали, для чого вони потрібні. Під час сенсорних вправ вони очки тренували, що далеко, а що близько визначали. А ще діти привітне сонечко намалювали, щоб всіх зігрівало, послухали віршик та в музичну гру пограли.
Тема тижня: "В гостях у казки"
(27.03-31.03)
Діти пригадували знайомі казки, впізнавали і називали казкових героїв, вживаючи в активному мовленні образні вирази: зайчик-побігайчик, лисичка-сестричка тощо. Пограли малюки в цікаві дидактичні ігри: "Відгадай казочку за картинкою", "Що спочатку, а що потім?" Допомагаючи казковим героям вони закріпили вміння співвідносити предмети за розміром (великий, менший, маленький) та визначати кількість "один-багато". А ще діти зліпили кругленького веселого Колобка. Також послухали потішку і пісні про казкових персонажів.
Тема тижня: "У затишній оселі і життя веселе"
(20.03-24.03)
У взаємодії з батьками продовжували формувати у діток уявлення про предметний світ. Під час перегляду пізнавального відео вони впізнавали і називали меблі, пригадали їх призначення. Діти зрозуміли значення узагальнюючого слова "меблі" та навчились вживати його в активному мовленні. В ході цікавих ігор малюки охоче виконували розвиваючі завдання: знаходили меблі за тінню, добирали предмети за формою, вправлялись в орієнтуванні в просторі. Малюючи килимок вони закріпили вміння проводити прямі вертикальні лінії. А слухаючи віршик про меблі продовжували вчитись сприймати і розуміти зміст та запам'ятовувати. Час пройшов цікаво та корисно.
Тема тижня: "Буду мамі помагати, посуд гарно розставляти"
13.03 - 17.03
Протягом всього тижня діти допомагали своїм матусям. Навчились сервірувати стіл до чаювання, до обіду, послідовність сервірування запам'ятали. Граючи в цікаві ігри дітки предмети посуду називали, про його призначення пригадали. Поповнився активний словник дітей відповідно теми. Також малята фартушок для малого кухаря "латали", печиво для мами за формою тарілочки розкладали - закріпили знання про геометричні фігури. Вправлялись дітки також у визначенні кількості предметів (один, багато). Під час ліплення малюки виготовили гарні різнокольорові мисочки з пластиліну, застосовуючи опанований прийом "вдавлювання". Всі види діяльності сприяли розвитку у малечі мислення, пам'яті, уваги.

Тема тижня: "Все починається з мами"
06.03-10.03
Цього тижня спілкувались з дітками про маму, про те, яка вона добра й мила, як піклується про них та про всю родину. Діти добирали для мами приємні, теплі слова, називали її лагідно. Вчились реченнями давати відповіді на питання "Що робить мама?". Під час сенсорної гри будували серіаційний ряд із квітів, квіточки за кольором в горщики "саджали". Також діти кольоровими мазками та примакуванням губкою чудово прикрасили вазу для мами. А свої емоції та враження збагатили, послухавши гарний віршик та ніжну пісеньку про неї.


Тема тижня: "Скоро сонечко пригріє, потечуть струмочки"
27.03-03.03
Впродовж тижня знайомили діток з прикметами весни. Під час розгляду картини малята вчились давати відповіді на запитання за її змістом короткими реченнями; промовляючи чистомовки вправлялись в звуковимові. Також малюки грали в цікаві сенсорні ігри на розрізнення кольорів та закріплення поняття довгий-короткий. А ще діти навчились розплющувати кульку з пластиліну долонькою, створюючи сонечко, та зліпили чудові сонячні промінці. Також малюки послухали веселу пісню та цікаву казочку про весну. Всі отримали задоволення від спілкування.




Тема тижня: "Ми - охайні малюки"
(20.02.23-24.02.23)
Цього тижня пригадали з дітками назви предметів гігієни, які необхідні для того, щоб бути чистими і охайними та практично закріпили знання про їх призначення. Разом з цікавими героями малята повторили правила миття рук. В ході мовленнєвої гри збагатився їх словниковий запас відповідно теми. А ще діти намалювали багато мильних бульбашок (в нетрадиційній техніці - стаканчиками). Також разом з батьками вони передивились повчальну  казочку "Маша і мило". Зростають наші малюки охайними й здоровими!


Цього тижня (з 13.02 по 17.02)  ми працювали з малятами  над темою "Про сріблясту рибку і чудову квітку". Діти познайомились з мешканцями акваріуму, розглянули будову тіла рибки. Також малюки отримали знання про кімнатні рослини, навчились показувати і називати складові частини квітки. Використавши знайомі прийоми ліплення малята зробили чудові квіти із пластиліну. А ще вони познайомились з новою геометричною фігурою - квадратом та, граючи в цікаві розвиваючі ігри, закріпили знання про вже знайомі фігури - круг і трикутник. Від спілкування всі отримали задоволення та позитивні емоції.

Тема тижня  з 06.02 по 10.02 "У небі - літак, а на морі - пароплав" зацікавила наших діток. Вони пригадали знайомий транспорт та отримали знання про його нові види: водний і повітряний. Малята дізнались про призначення цих транспортних засобів. Під час цікавих розвиваючих ігор дорослі намагались активізувати мовленнєву дільність дітей відповідно теми, вчили їх групувати транспортні засоби за способом пересування, сприяли формуванню вміння орієтуватись в просторі (вгорі, внизу). Малята намалювали гарні хвилі для кораблика, а також послухали віршик та  пісню про літак та пароплав. Спілкування було було активним та позитивним.

Впродовж всього тижня (30.01-03.02) працювали з дітьми над темою "Різні професії знаємо, працю дуже поважаємо". Малята познайомились з професіями двірника, лікаря, кухаря, продавця. Вчились впізнавати та правильно називати представників цих професій. Словник дітей збагатився словами-назвами професій, назвами приладдя до кожної з них. З метою розвитку уваги, мислення, вміння  сприймати форму предметів пограли з малечею в гру "Чия це тінь?" Під час ліплення діти вправлялись в розкачуванні пластиліну прямими рухами рук та зліпили чудову соломку для друзів. Кожного дня вони проявляли неабиякий інтерес до всіх видів діяльності.








Тиждень "Наші іграшки" (23.01-27.01) пройшов цікаво та весело. Закріпили з малечею назви іграшок, розширили уявлення дітей про призначення іграшок та як можна з ними гратись. Під час розвиваючих ігор діти вчились співвідносити предмети за кольором, за величиною. Малята  чудово прикрасили сукню для ляльки, малювали в нетрадиційній техніці (кришечками). А ще вони переглянули повчальний мультфільм про те, як потрібно відноситися до іграшок. Позитивних емоцій вистачило на всіх!


Впродовж всього тижня (16.01-20.01) діти про птахів дбали. На вулиці в годівничку зернята і крихти хліба насипали, пташечок годували. А вдома зліпили для птахів багато червоних ягідок горобини (вправлялись у відщипуванні пластиліну та скочуванні його в кульки). Також діти в нові годівниці пташечок "саджали" (закріпили знання про величину предметів). За цей час діти дізналися багато цікавого про птахів і стали для них справжніми друзями.

Цього тижня (09.01-13.01) малята у лісі "побували". Дізналися про те, як живеться лісовим мешканцям взимку. Вони охоче звірятам допомагали: доріжку вибирали (широку і вузеньку), вежу будували (високу і низьку). А ще діти багато сніжку намалювали, щоб і тваринам, і деревам було тепло взимку. Також діти залюбки казку "Рукавичка" переглядали. Час пройшов цікаво і весело.




"Білий сніг пухнастий весело кружляє, на санчатах з гірки дітвора з'їжджає" - такою була тема першого тижня нового року. Підсумки діяльності:
- Розширили уявлення дітей про сезонні зміни в природі.
- Пригадали з малятами ігри, в які можна погратися зі снігом та які веселі розваги приносить зима.
- Діти зліпили гарних сніговичків. Закріпили вміння передавати круглу форму в ліпленні.
- Навчились розрізняти форму, розмір, колір та орієнтуватись в просторовому співвідношенні предметів.
- Також малята пограли в цікаву сенсорну гру "Знайди пару до рукавички".
- Уважно слухали та намагались вивчити віршик "Морозець, Морозець..."
Яка ж весела пора року - зима!















"Тепло і затишок дарує родина"
Такою важливою, потрібною була тема останнього тижня в цьому році. Намагались сформувати у діток уявлення про те, що таке сім'я, сімейні традиції. Викликали теплі почуття до рідних людей. Виховували повагу до них. Діти переглянули пізнавальне відео "Що таке моя сім'я?" Пограли в мовленнєву гру "Назви лагідно маму, тата..." А ще намалювали кольорові стрічки до кульок, щоб подарувати їх рідним людям (закріпили вміння розрізняти кольори, проводити прямі лінії зверху вниз). Також діти слухали віршик про сім'ю. Гарно зустрічати свята в родинному колі!






"Ми ялиночку прикрасимо, у таночку покружляємо"
Дуже цікавим видався цей тиждень для наших діток (19.12.-23.12). Малюки дізналися про наближення новорічних свят. Вдома вони справжню ялиночку прикрашали. Ще й у веселу гру пограли "Чим можна прикрасити ялиночку?" Під час ліплення "засвітили"  яскраві вогники на площинній ялиночці. Закріпили кольори, пальчики-долоньки зміцнили. Також викладали ялинку із трикутників, добре цю фігуру запам'ятали. А ще малята слухали пісеньку про ялиночку, віршик до свята вивчали. З радістю і гарним настроєм будуть свято зустрічати!






"Я печу, печу, печу - діткам всім по калачу" - такою була тема цього тижня (12-16.12). Познайомили діток з працею кухаря. Формували у них уявлення про посуд та їжу. Малята навчилися розрізняти посуд за назвами та призначенням. Збагатився їх словниковий  запас відповідно теми. Під час цікавої гри малята вправлялись в доборі чашок і блюдець за кольором. А ще діти намалювали гарні рушнички для кухаря (навчились проводити прямі вертикальні лінії, малювати пальчиком). Малюки охоче слухали потішку про хлібчик, намагалися повторювати за дорослим. Час пройшов цікаво та весело!








Наш перший зимовий тиждень: "Одягла Марічка нові рукавички". Познайомили діток з порою року "Зима", сезонними змінами в природі взимку. Малята збагатили уявлення про зимовий одяг, його призначення, послідовність одягання. Граючи в цікаву гру, закріпили знання про колір, кількість предметів "один" та "багато". Також діти навчилися ліпити бублички (розкачувати пластилін прямими рухами рук, з'єднувати краї). Активності цього тижня сприяли розвитку пам'яті, мислення, дрібної моторики та вихованню допитливості.










Закінчився останній тиждень осені. Впродовж тижня збагачували знання діток про диких тварин. Малята навчилися їх впізнавати, називати. Грали в цікаві ігри на розвиток мовлення (з використанням прийменників в, на, за, під, біля), на вміння орієнтуватись у просторі, розвивали дрібну моторику. Викликали у малят цікавість до малювання ватними палочками. Вчили короткий віршик.






На цьому тижні (21-25 листопада) вчили діток визначати ознаки осені, добирати осінній одяг та правильно його називати. Також закріпили вміння розрізняти кольори та вчили співвідносити предмети за кольором. Під час ліплення малята вправлялись у виконанні прийому скочування кульок та розплющування їх (притискання листочків на площинне зображення дерева). Розвивали у діток мислення, мовлення, дрібну моторику. Виховували охайність в роботі, викликали цікавість до казок.






На цьому тижні (14-18 листопада) познайомили діток з деякими видами транспорту, його призначенням. Вчили малят впізнавати і називати вантажівку, легковик, потяг, визначати їх складові частини та елементи будови (кабіну, кузов, колеса, паровоз, вагони). Продовжували формувати уявлення про кількість предметів "багато", "мало". Розвивали у діток увагу, мовлення. Викликали бажання слухати віршик, малювати дорогу для машин. Виховували зацікавленість та старанність.



Цього тижня (7-11 листопада) продовжували знайомити дітей зі свійськими тваринами. Вчили розрізняти та називати дорослих тварин та їх дитинчат. Також формували уявлення дітей про форму предметів (коло, кругла форма). Вчили розкачувати пластилін коловими рухами рук (капусточка для кози). Розвивали мовлення, пам'ять, дрібну моторику. Виховували допитливість, старанність.




На першому тижні листопада малята дізнались багато цікавого про домашніх улюбленців кішку та собаку. Закріпили назви тварин, познайомились з будовою їхнього тіла, вчились звуконаслідувати, імітувати рухи тварин. Дітки розвивали увагу, пам'ять, мовлення, творчі здібності. Малята із задоволенням малювали та закріплювали назви основних кольорів.



💙💛💙💛💙💛💙💛💙💛💙💛💙💛💙💙💛💙💛💙💛

Тема:"Вродили фрукти в нашому саду"
Дітки збагачували свої знання про фрукти, вчились розрізняти їх за зовнішнім виглядом, формою та кольором. З допомогою дорослих вчились правильно називати фрукти, грали в розвиваючі ігри та із задоволенням малювали.


Тема:"Свійські  птахи на бабусиному подвір'ї"
На цьому тижні малята познайомились зі свійськими птахами. Вчилися впізнавати і правильно називати їх; з задоволенням звуконаслідували та годували.


Тема:"Чарівна осінь"
Мета: знайомство дітей із змінами в природі, що відбуваються восени; з різнобарвністю її кольорів.


Тема: "Дари осені. Овочі".
Мета: знайомство дітей з овочами, які ростуть на городі.






Немає коментарів:

Дописати коментар