Старий Новий Рік

Українці звикли відзначати Новий рік двічі – 1 та 14 січня. Але це не просто тому, що ми любимо святкувати і поспівати пісень. Цей день – свято нового року за старим стилем, що супроводжується традиційними обрядами з переодяганням ряжених, щедрівками та посіванням. 
14 січня – свято Василя, а напередодні Василя – свято Маланки, одне із найбільш веселих та колоритних.
У римлян день преподобної Меланії традиційно завершував рік, а день святого Василя починав новий. В народній уяві ці образи перетворилися у стійку пару, що стала прив’язана до реальних історичних постатей (князя Володимира Великого та його матері Малуші).
Вечір перед Новим роком називають «щедрим» або «багатим», бо піст вже минув, і господині готували багато смачного – ковбаси, вареники, млинці. В цей вечір щедрували. За щедрівки платили грошима або продуктами, які віддавали на церкву або як плату музикам.
Маскарад у вечір перед Василем сьогодні став просто розвагою. Поряд із традиційними персонажами – козою, бабою, дідом, ведмедем, циганом – сьогодні вже з’являються і нові, сучасні. Проте в давнину переодягання виконувало важливі магічні функції. Таким завданням для ряжених було відганяти злих духів, приносити здоров’я, забезпечувати врожай.
Всі щедрівки – радісні та оптимістичні, адже важливий не лише сам текст, а й настрій, з яким його виконуєш. Адже варто самому вірити у те, чого бажаєш.
Зранку 14 січня хлопчики ходять від хати до хати і посівають. Вони обов’язково відвідують родичів та хрещених, бажають їм здоров’я і благополуччя. Посівають лише хлопчики, а зерно (найчастіше пшеницю) вони насипають в рукавичку. При цьому привітання та побажання адресовані усій сім’ї та її членам окремо – батькам, дітям, господарю та господині, парубкам і дівчатам.
Сьогодні далеко не всі пам’ятають про первісне ритуальне значення цих обрядів. Проте важливо інше: ми не забуваємо про їхнє існування і робимо все можливе, щоб їх підтримувати і поширювати.
Ось і дітки зі старших груп "Вінні-Пух" та "Бджілка" сьогодні щедрували - у маскарадних костюмах Василь, Маланка з Козою і іншими щедрувальниками вітали всіх малюків і дорослих "Кораблика".











Немає коментарів:

Дописати коментар